Kaupunkisuunnittelufoorumi 19.4.2012

Pääkaupunkiseudun Vihreiden toinen kaupunkisuunnittelufoorum pidettiin viime torstaina aiheena ”seuraavat 400 000 asukasta”. Tällä kertaa alustajana oli Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavatoimiston päällikkö Marja Piimies, joka kertoi meille Helsingissä käynnistymässä olevasta yleiskaavaprosessista.

Tärkein syy käynnistyvään yleiskaavaprosessiin on se, että Helsingiltä alkaa nykyisen yleiskaavan myötä kaavoitettava maa loppua. Jostain pitäisi löytyä lisää – Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston varovaisen arvion mukaan noin yhdeksän Töölön verran. Jos asuntopulasta halutaan joskus päästä tarvitaan paljon enemmän. Helsingin asuntotuotantotavoitteet ovat kovin pieniä. Eikä täällä edes päästä gosplanin tavoitteisiin.

Kuten ylläolevasta kuvasta nähdään, kaavoitukseen kelpaava varanto on jo loppumassa – nopeammin kuin uusi yleiskaava saadaan voimaan. Nykymenolla on siis todennäköistä, että Helsingissä kärsitään uudesta pahenevan asuntopulan syklistä runsaan kymmenen vuoden päästä. Vielä on aikaa korjata tilanne. Kaavoittamalla Länsibulevardin ympäristö tiiviisti, kaupunki ehtisi ehkä kaavoittamaan juuri ja juuri riittävästi, jotta asuntotuotanto ei pysähdy ensi vuosikymmenen alkupuolella tonttipulan takia.

Esityksen jälkeen keskityimme etsimään lisää tilaa kaupungille ja kaupunkilaisille.

3 vastausta kohteessa Kaupunkisuunnittelufoorumi 19.4.2012

1. Artturi Björk sanoo: