Kuinka saan lisää naapureita – kaupunkisuunnittelupubi 8.4.

Post to Twitter

Kaupunkisuunnittelupubi pidetään perinteisin menoin (FB-event tässä) maanantaina 8.4. klo 18 alkaen Pub Angleterressä.  Puheenaiheet ovat tietenkin epämuodollisen vapaita, mutta teema on tapana olla. Tällä kertaa se on että miten saan lisää naapureita?

Helsingissä on päätetty että tulee tehdä vähintään 5 500 asuntoa vuodessa, jotta asuntopula ei entisestään pahenisi ja asumisen hinta karkaisi entistä enemmän käsistä. Tähän ei päästä. Ensimmäinen ja isoin este on tonttipula, yksinkertaisesti kaavoitettua maata on liian vähän. Jostain pitäisi keksiä lisää.

Sanovat että alkuasukkaat nyt vaan vastustavat lisärakentamista, mikä kertoo aika masentavasta ihmiskäsityksestä sanojan puolelta. Lisärakentaminen tarkoittaa lisää ihmisiä: Enemmän matkustajia joukkoliikenteelle, eli tiheämpää vuoroväliä bussille tai raideliikennettä sen sijaan. Lisää asiakkaita lakkautusuhan alla olevaan lähikauppaan. Enemmän kävijöitä tapahtumisssa, useampia potentiaalisia kavereita joihin törmätä. Enemmän tenavia päiväkodin pihalla, eli useampia päiväkoteja taaperrusetäisyydellä. Voittopuolisesti enemmän ihmisiä on parempi.  On vaikea kuvitella että lähtökohtaisesti helsinkiläiset vastustavat uusia naapureita, keskimäärin ihmiset pitävät toisistaan.

Kaavoituksen vuorovaikutus toimii karrikoiden niin että tässä on kaava, nyt saa valittaa. Ja kyllähän sitten valitetaan, joskus aiheestakin, valituskanavilla saa valituksia. Mitä jos kaupunki kysyisi mihin passaisi rakentaa? Tai taloyhtiöltä, että onko teillä remontteja tulossa, ja jos kyllä niin mitä jos niitä rahottaisi vaikkapa lisäkerroksilla tai uusilla taloilla tonteille?

Helsingissä on hissiasiamies jonka tehtävä on edistää hissien rakentamista. Miksei Helsingissä ole edes yhtä taloasiamiestä jonka tehtävä on edistää talojen rakentamista? Veronmaksajien kannalta täydennysrakentaminen on erittäin edullista, enemmän tai vähemmän tarpeelliset liikenneväylät ja muu infrastruktuuri uusille alueille maksaa keskimäärin lähes tuhat euroa per asuinneliö.

Voi vaan esimerkiksi kysyä kuten Kallio-liike teki että mitäs tehtäisiin Hakaniemelle, niin saa valloittavan röyhkeitä vastauksia:

Hakaniemen ideakilpailun voittajatyössä (jaettu) on tuhat uutta asuntoa.

Hakaniemen ideakilpailun voittajatyössä (jaettu) on tuhat uutta asuntoa.

Kaupungilla on Kerro kartalla -palvelu, mutta lisärakentamisen kartoittamiseen sitä ei ole valjastettu. ainakaan vielä. Tämä on erikoista, paikalliset kuitenkin tietävät aika hyvin mihin voi ja toisaalta mihin ei tulisi lisärakentaa; mikä on jättomaata ja mikä tärkeä lähimetsä. Pitäisikö vaan tehdä oma varjokarttapalvelu?

Tällä hetkellä kaavoitusaloitteiden käsittely näyttää toimivan käytännössä niin että ottaa yhteyttä alueen vastaavaan suunnittelijaan. Päinvastoin kuin valituksia, joita kirjataan, seurataan ja käsitellään eri virastoissa ja oikeusasteissa, hyvienkin aloitteiden edistäminen näyttää olevan lähinnä yksittäisten virkamiesten ehtimisen rajoissa. Tähän pitää tulla muutos.

Post to Twitter

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Kuinka saan lisää naapureita – kaupunkisuunnittelupubi 8.4.

  1. Anna-Maija sanoo:

    Ei ehkä asiamies-nimikkeellä, mutta Talous- ja suunnittelukeskuksessa on aluerakentamisprojektina myös täydennysrakentaminen, jolle on oma projektinjohtaja (hän tosin vaihtoi juuri Vantaan yleiskaavapäällikön tehtäviin, mutta uusi on varmasti tulossa). Tarkoituksena on juuri löytää keinoja, madaltaa kynnyksiä, innostaa taloyhtiöitä…

  2. Roxie sanoo:

    Forgot to add GW2 is nothing like WOW Quint is co308ct&#e2rr; GW2 has amazing graphics, combat is fun, but the rest of the game is so boring.. If some of you hate SWTOR, you will hate GW2…. There not the same, but formula is there as well, so…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.